گرفتگی سیارک ۵۲۱ Brixia

چهارشنبه هفتم فروردین ۱۳۹۲ سیارک Brixia ۵۲۱ از برابر ستاره ای از صورت فلکی ارابه ران عبور می کند.

۲۳ اسفند ۱۳۹۱ | ۱۰:۵۵ کد : ۷۵۷۰ اختفا

فروردین 1392 (برابر با 27 مارس 2013 میلادی )، در حدود ساعت بیست و بیست و پنج دقیقه به ساعت رسمی ایران، سیارک 521 Brixia با قطر 122 کیلومتر و قدر ظاهری حدود 13 از مقایل یکی از ستارگان صورت فلکی ارابه ران ، که نزدیک به صورت فلکی دوپیکر است، عبور می کند. قدر ظاهری این ستاره حدود 9 می باشد که در هنگام عبور سیارک، قدر ظاهری آن حدود چهار مرتبه کاهش می یابد. حداکثر زمان گرفتگی حدود 5 ثانیه به طول می انجامد. زاویه میل این ستاره  28 درجه و 38 دقیقه و 52 ثانیه و بعد این ستاره 6 ساعت و 7 دقیقه و 1 ثانیه است. این اختفا یا گرفتگی سیارکی از بسیاری از نقاط ایران که بر روی نواری از کردستان تا خراسان جنوبی امتداد دارد به صورت گرفتگی بیشینه و یا گرفتگی جزئی قابل مشاهده است. نوار گرفتگی بیشینه، به عرض 123 کیلومتر در استانهایی همچون کردستان، همدان، لرستان، اصفهان، یزد و خراسان جنوبی قرار گرفته است. بنابراین در محل رصدخانه دانشگاه کاشان، گرفتگی بیشینه در ساعت 20 و 25 دقیقه قابل رصد است. سرعت عبور سایه حدود 22 کیلومتر بر ثانیه خواهد بود.
از آنجا که قدر ظاهری ستاره در حالت گرفتگی به حدود 13 می رسد بنابراین با تلسکوپهای آماتوری اندکی بزرگتر در شرایطی که آلودگی نوری کم باشد قابل مشاهده خواهد بود.

نقشه مناطق جغرافیایی قابل رصد و نقشه های آسمان مورد نیاز در زیر آورده شده است. برای مشاهده بهتر تصاویر را ذخیره نمایید.

در تصویر زیر نوار قابل رصد این گرفتگی در محدوده ایران و بعضی از کشورهای نزدیک نشان داده شده است:

در تصویر زیر نقشه آسمان با میدان دید بزرگ از محل ستاره نشان داده شده است.

در سه تصویر زیر نقشه آسمان به ترتیب با میدان دید بزرگ، متوسط و کوچک از ناحیه گرفتگی سیارکی نشان داده شده است.

گردآوری و ترجمه: ایرج صفایی
منبع: