ساخت یکی از بزرگترین ساعت های آفتابی ایران در آران و بیدگل

همزمان با نوروز باستانی ۱۳۸۹ یکی از بزرگترین ساعت های آفتابی ایران زیر نظر ایرج صفایی کارشناس این رصدخانه در آران و بیدگل ساخته شد.

۱۲ فروردین ۱۳۸۹ | ۰۰:۰۰ کد : ۷۸۸۴ ساعت آفتابی خبرها
تعداد بازدید:۱۳۱۳

طرح اولیه این ابزار  توسط ایرج صفایی کارشناس رصدخانه دانشگاه کاشان با قطر 4 متر جهت ساخت در این دانشگاه محاسبه و طراحی شده بود . که بنا به دلایلی  اجرا نشد . ولی با تلاش و پیگیری ی آقای مجید قهرودی، دانشجوی فیزیک دانشگاه پیام نور مرکز آران و بیدگل که یکی از اعضای فعال رصد خانه می باشد ، همچنین همکاری صمیمانه ریاست  دانشگاه پیام نور مرکز آران و بیدگل جناب آقای دکتر رضا رمضانی  این ساعت آفتابی با قطر حدود 3 متر در آن دانشگاه  ساخته و نصب شد .

این دستگاه نوع خاصی از ساعت های آفتابی است که با الگوبرداری از ذات الحلق طراحی شده و  به مدل سیاره ای معروف است. قطر آن معادل دو متر و 40 سانتیمتر بوده و علاوه بر نشان دادن ساعت ( زمان خورشیدی ) با دقتی حدود 2 دقیقه ، قابلیت نشان دادن تاریخ ( روز سال ) را با دقت 4 روز در بهترین حالت نیز داراست .

یکی از مشخصه های این ساعت آفتابی نشان دادن طول روز برای هر روز از سال می باشد . که به طبع آن میتوان زمان طلوع و غروب خورشید را برای هر روز بدست آورد . از دیگر قابلیت های منحصر به فرد آن، ترسیم نمودار های تعدیل زمان بر روی هر ساعت از صفحه ی مدرج اصلی است. که به کمک آن  تبدیل زمان خورشیدی به زمان رسمی امکان پذیر می باشد .

می توان گفت ابعادو مجموع خصوصیاتی که این ساعت و تقویم آفتابی دارد . این ابزار را به یکی از نمونه های کم نظیر  در سطح دنیا مبدل نموده است .

این طرح از دو قسمت تشکیل شده است .  اسکلت که در آن از پروفیل های صنعتی استفاده شده و روی آن با ورق ۲ میلی متر پوشیده شده است و قسمت دوم صفحه ی مدرج اصلی از جنس استیل ضد زنگ مرغوب تهیه شده است. محاسبات و طراحی صفحه ی مدرج اصلی  توسط آقای صفایی ،کارشناس رصد خانه دانشگاه کاشان  انجام شده است و شامل محاسباتی مربوط به خطوط ساعتی و همچنین نشان دهنده ی تاریخ و منحنی های تعدیل زمان می باشد. نقوش این ساعت بوسیله کامپیوتر طراحی و سپس توسط یکی از هنرمند اصفهانی به نام آقای بصیری بر روی ورق استیل پیاده شده است .

این ساعت آفتابی کاری از اعضای انجمن نجوم آسمان کویر دانشگاه پیام نور مرکز آران و بیدگل بوده که  زیر نظر  رصدخانه دانشگاه کاشان  انجام گرفته است .

انجمن نجوم آسمان کویر وابسته به دانشگاه پیام نور مرکز آران و بیدگل فعالیت خود را از سال 1385 با هدف ترویج علم بیکران نجوم و همچنین فعالیت و تحقیق در زمینه های مختلف آن آغاز کرد و در حال حاضر می توان این انجمن را جزو یکی از  انجمن های فعال دانشجویی در زمینه ی نجوم در سطح کشور به شمار می رود . از جمله فعالیت های این انجمن می توان به برگزاری گردهمایی هایی با موضوعات گوناگون اخترشناسی ، برگزاری دوره های آموزشی نجومی، انتشار فصل نامه  و همچنین ساخت ابزار آلات نجومی اشاره کرد.

ایرج صفایی کارشناس این رصدخانه در راستای فرهنگ سازی استفاده از ساعت های آفتابی اقداماتی را انجام داده است. که از آن جمله می توان  موارد زیر را نام برد:

طراحی چاپ و انتشار ساعت آفتابی افقی در شمارگان 26000 نسخه

طراحی و ساخت ساعت آفتابی قطبی توسط دانشجویان دانشگاه کاشان

 

کلیدواژه‌ها: ساعت آفتابی sundial


نظر شما :