محاسبات و طراحی ساعت آفتابی دانشگاه پیان نور آران و بیدگل
طرح اولیه این ابزار توسط کارشناس رصدخانه دانشگاه کاشان با قطر 4 متر جهت ساخت در این دانشگاه محاسبه و طراحی شده بود . که بنا به دلایلی اجرا نشد . ولی با تلاش و پیگیری ی آقای مجید قهرودی، دانشجوی فیزیک دانشگاه پیام نور مرکز آران و بیدگل که یکی از اعضای فعال رصد خانه می باشد ، همچنین همکاری صمیمانه ریاست دانشگاه پیام نور مرکز آران و بیدگل جناب آقای دکتر رضا رمضانی آرانی این ساعت آفتابی با قطری معادل 3 متر در آن دانشگاه ساخته و نصب شد .
این دستگاه نوع خاصی از ساعت های آفتابی است که با الگوبرداری از ذات الحلق طراحی شده و به مدل سیاره ای معروف است. قطر آن معادل دو متر و 40 سانتیمتر بوده و علاوه بر نشان دادن ساعت ( زمان خورشیدی ) با دقتی حدود 2 دقیقه ، قابلیت نشان دادن تاریخ ( روز سال ) را با دقت 4 روز در بهترین حالت نیز داراست .
یکی از مشخصه های این ساعت آفتابی نشان دادن طول روز برای هر روز از سال می باشد . که به طبع آن میتوان زمان طلوع و غروب خورشید را برای هر روز بدست آورد . از دیگر قابلیت های منحصر به فرد آن، ترسیم نمودار های تعدیل زمان بر روی هر ساعت از صفحه ی مدرج اصلی است. که به کمک آن تبدیل زمان خورشیدی به زمان رسمی امکان پذیر می باشد .
می توان گفت ابعادو مجموع خصوصیاتی که این ساعت و تقویم آفتابی دارد . این ابزار را به یکی از نمونه های کم نظیر در سطح دنیا مبدل نموده است .
این طرح از دو قسمت تشکیل شده است . اسکلت که در آن از پروفیل های صنعتی استفاده شده و روی آن با ورق ۲ میلی متر پوشیده شده است و قسمت دوم صفحه ی مدرج اصلی از جنس استیل ضد زنگ مرغوب تهیه شده است. محاسبات و طراحی صفحه ی مدرج اصلی توسط آقای صفایی ،کارشناس رصد خانه دانشگاه کاشان انجام شده است و شامل محاسباتی مربوط به خطوط ساعتی و همچنین نشان دهنده ی تاریخ و منحنی های تعدیل زمان می باشد. نقوش این ساعت بوسیله کامپیوتر طراحی و سپس توسط یکی از هنرمند اصفهانی به نام آقای بصیری بر روی ورق استیل پیاده شده است .