گذر تیر ۲۰ آبان ۹۸

غروب دوشنبه بیستم آبان ۱۳۹۸ سیاره تیر از روبروی خورشید گذر می کند

۱۰ آبان ۱۳۹۸ | ۱۶:۴۳ کد : ۱۰۴۶۵ پدیده های نجومی خبرها
تعداد بازدید:۸۸۸

اندکی پیش از غروب خورشید در روز 20 آبان سیاره تیر (عطارد) همچون نقطه کوچک و سیاهی از مقابل خورشید عبور می کند. این پدیده نجومی در بسیاری از کشورها قابل مشاهده است. جنوب غرب آسیا، اروپا، آفریقا، آمریکای جنوبی و شمالی مناطقی است که این پدیده را می توان رصد نمود. هرچند آمریکای جنوبی بهترین منطقه برای مشاهده این رویداد نجومی است اما در دیگر نقاط هم دست کم بخش هایی از این رویداد قابل مشاهده خواهد بود. در ایران حدود یک ساعت قبل از غروب خورشید گذر تیر آغاز می گردد و تا ساعاتی از شب به طول می انجامد. بنابراین شانس دیدن مراحل نخستین این رویداد فراهم است. همچنین هر چه به سمت مناطق غربی کشور برویم طول مدت زمانی که این پدیده را می توان مشاهده کرد اندکی بیشتر می شود. قطر ظاهری سیاره تیر در این روز حدود 73 ثانیه قوسی است بنابراین همچون نقطه بسیار کوچکی بر روی خورشید است و دیدن آن با چشم غیر مسلح چندان ساده نیست.

در موقعیت رصدخانه دانشگاه کاشان مراحل گذر بر پایه ساعت رسمی ایران به شرح زیر است:

لحظه تماس نخست (آغاز گذر): 16:05:06
لحظه تماس دوم : 16:06:47
میانه گذر : 18:49:24
لحظه تماس سوم : 21:32:21
لحظه تماس چهارم (پایان گذر): 21:34:03

از آنجا که در کاشان غروب خورشید 17:04:38 رخ می دهد، حدود یک ساعت از گذر قابل مشاهده است. در دیگر نقاط ایران با کمی تفاوت چنین این رویداد را می توان دید.

در تصویر زیر مقیاس سیاره تیر در برابر خورشید و مسیر عبور آن نشان داده شده است. همچنین تا مرحله ای که از کاشان قابل مشاهده است با دایره کامل و پس از آن با دایره توخالی نمایش داده شده است:

گردآوری، نگارش و طراحی پوستر: ایرج صفایی

کلیدواژه‌ها: گذر تیر رصدخانه رصدخانه دانشگاه کاشان سیاره ها


نظر شما :