نیاسر در شب

تصویربرداری از چشم‌انداز نیاسر در شب توسط ایرج صفایی مسئول رسدخانه دانشگاه کاشان

۲۸ فروردین ۱۴۰۰ | ۰۰:۵۸ کد : ۱۷۵۴۳ آلودگی نوری آموزشها خبرها

با اختراع لامپ الکتریکی چهره شب دگرگون شد. این ابزار نوین اسباب نورپردازی شب را فراهم کرد، تا مردم تا ساعت‌ها پس از تاریک شدن هوا باز هم بیدار بمانند و به تکاپو بپردازند. اندک اندک ساعت خواب بیشتر مردمان جابجا شد. امروزه بسیاری گاه تا ساعت‌ها پس از نیمه شب بیدار و از آن سوی روزها در بستر می‌مانند. کم‌کم تاریکی شب و چشم‌انداز آسمان در شهرهای بزرگ به فراموشی سپرده شد. نورپردازی‌های بیش از اندازه، آسمان شب را در شهرهای کوچک و گاه روستاها هم از بین برد. نور که زمانی جایگاهی والا در فرهنگ مردمان داشت. حالا بیش از نیاز تولید و خود یک نوع آلودگی به شمار می‌آید. برخی از دوستداران آسمان برای یافتن جایگاهی به دور از آلودگی نوری ده‌ها و گاه صدها کیلومتر از شهرها دور می‌شوند. رسدگاه‌ها و رسدخانه‌ها به دور از شهرهای بزرگ ساخته می‌شوند. رسدخانه دانشگاه کاشان که یکی از آزمایشگاه‌های این دانشگاه است به دور از شهر کاشان و بر فراز کوه‌هایی در کنار شهر کوچک نیاسر ساخته شد. بی‌گمان گسترش آلودگی نوری نیاسر بر این کارکرد این رسدخانه اثر خواهد گذارد. مگر اینکه راه چاره‌ای اندیشیده شود. تاکنون دو طرح کنترل آلودگی نوری در بخش نورپردازی پارکها و گذرگاه‌های این شهر به انجام رسیده است. این طرح‌ها اگرچه لازم بوده ولی کافی نیست. با گسترش ساخت و ساز بایسته است آلودگی نوری در این بخش هم کنترل گردد. در ادامه تصویرهایی از چشم‌انداز نیاسر را در شب می‌بینید. تصویربرداری توسط ایرج صفایی مسئول رسدخانه دانشگاه کاشان انجام شده است. تا بازگو کننده میزان و پراکندگی نورپردازی در نیاسر باشد. در پایان باید پرسید آیا این همه نور برای چنین شهری که از دیرباز مقصد گردشگر نجومی بوده، لازم است؟

کلید واژه ها: نورپردازی آلودگی نوری نیاسر آسمان نیاسر چشم انداز آسمان ایرج صفایی رسدخانه دانشگاه کاشان رصدخانه رصدخانه دانشگاه کاشان