خوشه ستاره‌ای گوی‌سان M۷۱

تصویربرداری از خوشه ستاره‌ای گوی‌سان M۷۱ توسط ایرج صفایی در رسدخانه دانشگاه کاشان

۲۶ دی ۱۴۰۰ | ۱۶:۰۶ کد : ۱۸۵۷۸ آموزشها خبرها چشم‌انداز آسمان

خوشه ستاره‌ای گوی‌سان M71 در فاصله ۱۳۰۰۰ سال نوری از زمین بوده و نزدیک به بیست‌ هزار ستاره را شامل می‌شود. خوشه‌های ستاره‌ای گوی‌سان(کروی) معمولا از چند صد هزار تا چند میلیون ستاره تشکیل می‌شوند. اما M71 در برابر دیگر خوشه‌های ستاره‌ای گوی‌سان بسیار خلوت است. از این روی تا ۵۲ سال پیش(سال 1970 میلادی) آن را یک خوشه ستاره‌ای باز می‌دانستند. عمر میانگین ستارگان در این خوشه نزدیک به ۱۰ میلیارد سال است. بنابراین در دسته خوشه‌ ستاره‌ای گوی‌سان جای می‌گیرد. چراکه خوشه‌های ستاره‌ای باز از ستارگان جوان و خوشه‌های گوی‌سان از ستارگان پیر تشکیل شده‌اند. از دید ما این خوشه ستاره‌ای در پیکر آسمانی تیر قرار گرفته و قدر ظاهری آن نزدیک به هفت است و با چشم دیده نمی‌شود. ولی با دوربین دوچشمی و تلسکوپ کوچک می‌توان آن را دید. تصویر زیر توسط ایرج صفایی با استفاده از تلسکوپ اصلی رسدخانه دانشگاه کاشان تصویربرداری شده است. در ادامه نقشه بخشی از آسمان که این خوشه ستاره‌ای در آن دیده می‌شود، آورده شده است.

⚠️بازنشر مطالب این وبسایت ممنوع است⚠️

کلید واژه ها: ستاره خوشه ستاره‌ای خوشه ستاره‌ای گوی‌سان M71 ایرج صفایی رصدخانه رصدخانه دانشگاه کاشان رسدخانه رسدخانه دانشگاه کاشان