دنباله‌دار ZTF

دنباله‌دار ZTF میهمان آسمان زمستانی در بهمن ۱۴۰۱ می‌شود

۰۳ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۷:۱۷ کد : ۲۱۲۷۱ پدیده های نجومی دنباله دارها خبرها

دنباله‌دار C/2022 E3 ZTF یا به اختصار ZTF میهمان آسمان بهمن 1401 است. این دنباله‌دار که در روزهای نخستین بهمن در پیکر آسمانی اژدها دیده می‌شود، آسمان شمالی را درمی‌نوردد و وارد پیکر آسمانی خرس کوچک شده و از کنار ستاره کوکب از این پیکر آسمانی عبور می‌کند. آنگاه وارد پیکر آسمانی زرافه خواهد شد. دنباله‌دار ZTF با قدر ظاهری 5.8 را گرچه باید بتوان با چشم عریان دید. اما پیشنهاد می‌شود با دوربین دوچشمی یا تلسکوپ‌های کوچک به رصد آن بپردازید. در زیر نقشه جایگاه دنباله‌دار ZTF در شب‌های آینده بر پایه گاهشماری میلادی آورده شده است.

دنباله‌دار ZTF یازدهم اسفند 1400 کشف شد. نخست گمان می‌رفت که یک سیارک است. یک شب پس از آن با هویدا شدن دُم کوچک پی بردند که دنباله‌دار است. در آن زمان با قدر ظاهری 17 و در فاصله‌ای نزدیک به پنج واحد نجومی از ما قرار داشت. این مسافر آسمانی از ابر اورت، به بخش مرکزی سامانه خورشیدی سفر کرده است. ابر اورت ناحیه‌ای فراتر از مدار پلوتو است‌، که خواستگاه نخستین بیشتر دنباله‌دارها است. دوره تناوب آن 53000 تخمین زده شده است. بنابراین شاید دیگر هرگز آن را نتوانیم ببینیم. چراکه ممکن است دوباره راهی همان ابر اورت شود. شاید هم از سامانه خورشیدی به بیرون پرتاب شده و به یک جسم میان ستاره‌ای بدل شود. اما در سینزدهم بهمن 1401 به نزدیک‌ترین فاصله از زمین می‌رسد. در آن هنگام 42 میلیون کیلومتر از رمین فاصله خواهد داشت. دنباله‌دار ZTF در 22 دی 1401 در مدار خود به نزدیک‌تربن فاصله از خورشید یعنی 166 میلیون کیلومتری خورشید رسیده بود.

کلید واژه ها: دنباله دار دنباله‌دار ZTF آسمان زمستانی رصدخانه رصدخانه دانشگاه کاشان رسدخانه رسدخانه دانشگاه کاشان