ماه گرفتگی جزئی آبان ۱۴۰۲

شامگاه شنبه ششم آبان ۱۴۰۲ ماه‌گرفتگی جزئی رخ می‌دهد که از همه جای ایران می‌توان دید

۲۲ مهر ۱۴۰۲ | ۲۰:۱۶ کد : ۲۲۵۴۵ گرفتگی ماه و خورشید پدیده های نجومی خبرها

ماه‌گرفتگی جزئی بسیار اندک و نزدیک به 6 درصد است. این پدیده شنبه، ششم آبان 1402 از شامگاه آغاز و تا ساعتی پس از بامداد یک‌شنبه هفتم آبان 1402 ادامه دارد. این ماه‌گرفتگی از بخش بسیار بزرگی از کره زمین یعنی قاره‌های آسیا، اروپا و آفریقا دیده می‌شود. اما به دلیل ناچیز بودن درصد گرفتگی، شاید چندان جلب نظر نکند. بلکه تنها اندکی از لبه پایین ماه تاریک‌تر دیده شود. این ماه‌گرفتگی شماره یازدهم از سری 146 دوره‌های ساروس است.
زمان بندی مراحل ماه گرفتگی بر پایه ساعترسمی ایران به شرح زیر است:

لحظه ورود ماه به نیم سایه زمین: ساعت 21 و 31 دقیقه و 47 ثانیه شامگاه شنبه 6 آبان 1402
لحظه ورود ماه به سایه زمین ( تماس اول ) : ساعت 23 و 05 دقیقه و 18 ثانیه
لحظه میانه گرفتگی ( وسط خسوف ) : ساعت 23 و 43 دقیقه و 59 ثانیه
لحظه خروج کامل ماه از تمام سایه زمین ( تماس چهارم ) : ساعت 24 و 22 دقیقه و 39 ثانیه بامداد یکشنبه
لحظه خروج کامل ماه از نیم سایه زمین : ساعت 01 و 56 دقیقه و 20 ثانیه بامداد یکشنبه 7 آبان 1402

زمان گرفتگی تمام سایه‌ای یا همان گرفتگی جزئی 1 ساعت و 17 دقیقه و 21 ثانیه
همچنین زمان گرفتگی نیم سایه‌ای 4 ساعت و 24 دقیقه و 33 ثانیه خواهد بود.

گفتنی است رصد ماه گرفتگی نیاز به ابزار خاصی نداشته و نیاز به استقرار در موقعیت ویژه‌ای ندارد. بنابراین علاقمندان می‌توانند حتی از پشت بام خانه خود این پدیده نجومی را رصد نمایند. برای ثبت ماه گرفتگی و تصویربرداری نیز می‌توان از دوربین های عکاسی با قابلیت بزرگ‌نمایی که بر روی پایه نصب شده، استفاده کرد. یا لنز دوربینهای حرفه‌ای را جدا کرده و در پشت تلسکوپ نصب کرده و تصویربرداری نمود. برخی از گوشی‌های تلفن همراه که قابلیت بزرگنمایی کافی داشته باشند هم برای عکاسی از این پدیده بد نیست. البته باید گوشی روی پایه نصب شود یا در جایگاهی که لرزش نداشته باشد تکیه داده شود. بنابراین هر کسی با هر سطح از امکانات می‌تواند این پدیده زیبا را مشاهده و احتمالا ثبت نماید.

نگارش: ایرج صفایی

کلید واژه ها: ماه ماه گرفتگی گرفتگی نیم سایه سایه زمین ایرج صفایی رصدخانه رصدخانه دانشگاه کاشان رسدخانه رسدخانه دانشگاه کاشان